Γάγγλιο του καρπού
Τα γάγγλια είναι συνήθως μικρές, καλοήθεις κύστες γεμάτες διαυγές κολλώδες υγρό. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς το λόγο για τον οποίο εμφανίζονται, αλλά οι θέσεις εμφάνισης τους είναι κλασσικές. Συνηθέστερα είναι τα σημεία του καρπού, που έχουμε έντονη τριβή μεταξύ των τενόντων ή αυξημένη ενδαρθρική πίεση.
Συνήθως είναι συνδεδεμένα με ένα μίσχο, με τις μεμβράνες των οσταρίων του καρπού, ή τον τένοντα και το έλυτρό του.
Το 70% των γαγγλίων είναι στη ραχιαία επιφάνεια του καρπού
Τα γάγγλια δεν είναι πάντα ορατά έξω από το δέρμα, αλλά μπορούν να προκαλούν εξίσου έντονα συμπτώματα.
Σαν υφή, το γάγγλιο έχει την αίσθηση ενός εξογκώματος ή μιας μάζας που βρίσκεται στη μεσότητα συνήθως της ραχιαίας επιφάνειας του καρπού ή στη βάση του αντίχειρα, στη παλαμιαία επιφάνεια του καρπού.
Μπορεί να γίνει αντιληπτό ξαφνικά ή να εμφανιστεί σταδιακά, ενώ το μέγεθός ου αυξομειώνεται, ανάλογα με το πόσο κουράζουμε το χέρι μας.
Συμπτώματα
Το γάγγλιο μπορεί να είναι επώδυνο, ή να πιέζει το μέσο ή το ωλένιο νεύρο, προκαλώντας μουδιάσματα ή αδυναμία στα δάκτυλα. Χαρακτηριστικό είναι ότι, τα συμπτώματα δεν εξελίσσονται, δηλαδή δεν γίνονται όλο και χειρότερα.
Τα εσωτερικά γάγγλια μπορεί να προκαλέσουν εντονότερη συμπτωματολογία, παρά το μικρό τους μέγεθος
Διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται από τον ορθοπαιδικό και βασίζεται στη λήψη ιστορικού, σε κλινικές δοκιμασίες και μερικές φορές στη λήψη ακτινογραφιών, για να αποκλειστεί η ύπαρξη αρθρίτιδας ή ο όγκος των οστών.
– Από το ιστορικό διερευνάται αν το γάγγλιο αυξομειώνεται σε μέγεθος
– Κατά τη ψηλάφηση του χεριού, ο γιατρός, μπορεί να διαπιστώσει την σύσταση του γαγγλίου, ενώ πολλές φορές, χρησιμοποιούμαι φωτισμό για να δούμε αν είναι φωτοδιαπερατό.
– Στα εσωτερικά γάγγλια μπορεί να χρειαστούμε υπέρηχο ή μαγνητική (MRI) για τον εντοπισμό τους.
Αντιμετώπιση
Τα γάγγλια έχουν μεγάλο ποσοστό επανεμφάνισης, δηλαδή υποτροπής.
Ουσιαστικά, οι λόγοι που θα μας οδηγήσουν στην αντιμετώπισή τους είναι:
– Αισθητικοί
– Πόνος από την πίεση των νεύρων ή από τη τριβή των τενόντων
Η λογική της συντηρητικής αντιμετώπισης είναι η παρακολούθηση της πορείας του γαγγλίου ή η προσπάθεια της αναρρόφησης και ρήξης του με βελόνα.
Η επέμβαση
Εάν η αρχική συντηρητική αγωγή αποτύχει, τότε σειρά έχει η χειρουργική αντιμετώπιση. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία, σε πλήρως εξοπλισμένη κλινική. Διαρκεί συνήθως γύρω στα 30 λεπτά.
Ο ασθενής δεν χρειάζεται να παραμείνει στη κλινική και φεύγει αμέσως μετά για το σπίτι του. Οι κινήσεις των δακτύλων ενθαρρύνονται από την πρώτη στιγμή.
Η πρώτη αλλαγή γίνεται στο ιατρείο, μετά από δύο μέρες, όταν τοποθετείται μια πιο ελαφριά περίδεση. Τα ράμματα αφαιρούνται στις δύο βδομάδες στο ιατρείο.
Στη δουλειά επανέρχεστε σχεδόν αμέσως μετά, όταν έχει υποχωρήσει ο πόνος και έχετε ανακτήσει τη δύναμη του καρπού.
Πιθανές επιπλοκές
Όπως σε κάθε χειρουργείο πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της μικροβιακής επιμόλυνσης. Κάτι τέτοιο όμως είναι σπάνιο και αντιμετωπίζεται με επιτυχία με την βοήθεια αντιμικροβιακών φαρμάκων.
Μια μικρή ευαισθησία πάνω στη χειρουργική τομή υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου.
Στα γάγγλια, πάντα υπάρχει η πιθανότητα της επανεμφάνισής τους, στο ίδιο ή σε διαφορετικό σημείο.